Reus belleman van Temse

Belleman Gerard Vercauteren, de nieuwste reus van Temse

Een initiatief van het gemeentelijk Carnavalcomité

Temse heeft er sinds 2019 een reus bij. En wat voor één! Belleman Gerard Vercauteren, die in 2018 op 11 november op 73-jarige leeftijd overleed, geniet welverdiend de eer om voortaan als reus verder te leven. Initiatiefnemer en organisator is het Gemeentelijk Carnavalcomité. Voorzitter Dirk Mettepenningen en het bestuur overwogen al maanden een reus te laten maken en de discussie omtrent ‘wie?’, kreeg spontaan een antwoord met het overlijden van de belleman. Iedereen was het erover eens: een betere keuze bestaat niet!
De echtgenote van Gerard reageerde enthousiast.

Reus den belleman is gedoopt, geregistreerd en deed zijn eerste optreden op zaterdag 25 augustus (met rondgang op Temse in de Wolken).

Temse heeft momenteel 7 reuzen:
Tielrode: den Toeter van Vriendenkring De Kliek
Steendorp: Keizer Karel I en Mie Matsjoefel van de Orde van de Baksteen
Elversele: Rosse Jo en Wan-Trien van Chiro Pripo
Daarnaast is er kaailoper den Bruine, maar hij is van een ongewone orde (en materiaal): met hem wordt niet rondgewandeld, hij wordt enkel opgesteld bij feestelijkheden (o.a. bij carnaval).
Temse: Belleman I, tot enkele jaren geleden had temse ook reus Roeland I, van de sleutelgarde, maar deze is jammer genoeg onherstelbaar beschadigd geraakt.

Den belleman is dus de 7de reus in de rij.

Bouwer Guy Claus
Toen beslist werd een reus te bouwen en uitgekeken werd naar een bouwer, suggereerde Eveline Claus (prinscarnaval 2017) de naam van haar vader. Guy Claus, afkomstig van Bazel, maar al jaren woonachtig in Tielrode, studeerde elektromechanica en is een knutselaar, ontwerper van puzzels en van van-alles-en-nog-wat, van alle markten thuis. Guy beantwoordde de vraag van het Carnavalcomité met geestdrift. Het is de eerste maal dat hij een reus bouwt.

Het ontwerp werd werkelijkheidsgetrouw getekend door een bekende naam uit de stripwereld: Filip Heyninck, lange jaren verbonden aan Studio 100, als illustrator van o.m. Kabouter Plop en Piet Piraat. Hij ‘vertaalde’ ook een boek naar de Vlaamse gebarentaal.

Materieel en financiering

Het geraamte wordt gemaakt uit aluminium buizen, die geplooid zijn met daarrond ijzeren netten en een beschermlaag rond de netten. Het onderstel is gemaakt uit inox en omvat stevige rolwielen, die volledig kunnen ronddraaien en voorzien zijn van remmen. Het hoofd en de handen zijn uit polyester. Als kledij wordt gekozen voor een vergrote versie van het kostuum van de belleman. Gerards echtgenote schenkt z’n grootste bel: zij wordt door de reus in de rechterhand gedragen. Links draagt hij z’n aankondigingsvaandel met zijn naam en het wapenschild van Temse.

Totale hoogte: 4,60 m, omtrek onderaan de rok, 4,72 m, gewicht: 100 kg. Voor de op- en afbouw zijn telkens 4 personen nodig.

Medaille en brochure

Voor de financiering voorzag het Comité meerdere gradaties (Sympathisanten, Beschermcomité, Peterschap en Sponsor). Naargelang het bedrag bekwam men een steeds grotere return, maar iedereen krijgt ten minste 1 medaille. Ook de medaille – genummerd en met certificaat – is (naar Gerards evenbeeld) ontworpen door Filip Heyninck. De oplage is beperkt: in overeenstemming met de voorintekeningen.  De medailles zijn uitgereikt op de dag van de doop.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt op de dag van de doop ook een brochure uitgegeven, bestemd voor alle steunverleners.

Het initiatief wordt materieel en financieel ondersteund door het Gemeentebestuur en Toerisme Temse.

Doop en registratie

Meter is Nelly Poissonnier, echtgenote van de belleman, peter is bouwer Guy Claus. Op zaterdag 25 augustus wordt de reus symbolisch boven de doopvont gehouden en ingeschreven in de bevolkingsregisters. De doop zelf is gedaan door E.H. Julien Schreyen (op de trappen van de dekenale kerk). Aansluitend volgde de symbolische inschrijving door de burgemeester in de bevolkingsregisters (in de feestzaal van het gemeentehuis) met receptie.